HOE MAAK JE EEN KLEDINGSTUK WIND- EN WATERDICHT
Een kledingstuk dat wind- en waterdicht is wordt meestal gemaakt uit 3 lagen stof. De eerste laag is de buitenstof. Meestal polyester of een menging van polyester met een andere vezel. Het doel van deze bovenstof is om een aantrekkelijk kledingstuk te maken. Tevens is deze buitenlaag een eerste bescherming tegen weer en wind. Deze buitenstof is in de regel voorzien van een laag DWR (Durable Water Repellent), dit kan bijvoorbeeld een product van Dupont® Teflon® zijn. Deze laag DWR maakt het doek niet waterdicht, maar zorgt ervoor dat de vezels van de bovenstof niet te snel water opnemen. De regendruppels lopen van het stof af.
Dan is er de tweede laag, de binnenstof of voering. Dit kan van alles zijn. ’s Zomers een lichte voering, ’s winters een warme fleece, dons of wat dan ook, afhankelijk van het doel van het kledingstuk.
De derde laag is de belangrijkste laag, het is de laag speciale stof die tussen boven genoemde lagen verwerkt wordt. Het gaat om het membraan. Het is de taak van het membraan om water buiten te houden. Een membraan is een zeer geavanceerd product. Het is een synthetisch doek met minuscule gaatjes er in. De gaatjes zijn zo klein dat water (regen of sneeuw) er aan de boven kant niet door kan. Aan de onder kant kan verdampt water (transpiratie) er echter wel door.
Door veranderingen in temperatuur worden de gaatjes in het membraan groter of kleiner. Als het koud is, als er sneeuw of regen valt zijn ze klein en houden water tegen. Bij hard werk warmt het lichaam op en worden de gaatjes groter, het zweet kan makkelijker naar buiten gevoerd worden. Koelt het lichaam af, dan worden de gaatjes weer kleiner… Een goed kledingstuk moet ook ademend zijn… De naden die in het membraan gestikt worden, worden waterdicht gemaakt door het aanbrengen van een waterdichte tape over de naad.
Afhankelijk van het soort membraan is de waterdichtheid verschillend. Er bestaat geen internationale standaard voor deze waterdichtheid, verschillende aanbieders hanteren soms verschillende meetmethodes! In het algemeen wordt de waterdichtheid aangegeven door 2 cijfers. Een om de waterdichtheid te bepalen en een om de capaciteit van waterdampdoorvoer (transpiratie) aan te geven. Voorbeeld: 10.000mm/20.000gr. Dit membraan weerstaat een waterkolom van 10.000mm op een inch², en laat 20.000gr waterdamp (transpiratie) door, per m² en per 24 uur. De onzekere factor in dit verhaal is druk. Hierboven wordt uitgegaan van een statische opstelling. Een mens in de natuur is geen statisch gegeven. In de praktijk is de uitkomst dan ook sterk afhankelijk in welke buiten-omstandigheden het kledingstuk gedragen wordt.
Voor de kleding van de Hallyard collectie gebruiken we in de regel membranen van 5.000 en 10.000mm (de meeste outdoor aanbieders hanteren deze waarden). Een membraan van 5.000 houdt u droog in een milde tot flinke regenbui, bij redelijke wind en bij normale beweging of druk. Het membraan van 10.000 houdt u droog in een zware regen- of sneeuwbui, bij behoorlijke wind, weeral bij normale beweging of druk.
De waarheid over waterdichte kleding is eenvoudig, ongeacht het merk zal elk membraan ergens gedurende een lange regendag kleinere hoeveelheden water doorlaten. Dit komt doordat er voor elk membraan een evenwicht gezocht moet worden tussen het tegenhouden van regenwater en het wegvoeren van overtollige transpiratie.
Stel het wassen van wind- en waterdichte kleding zo lang mogelijk uit Reinig het kledingstuk eerst met een natte spons. Was op lage temperatuur en laat de machine niet centrifugeren maar hang het kledingstuk nat aan een waslijn. Gebruik geen agressieve wasmiddelen, gebruik bij voorkeur de Nikwax Tech Wash. Herstel regelmatig de DWR laag door de buitenstof te behandelen met een speciale spray zoals de Nikwax TX Direct Spray.